marți, 27 septembrie 2011

Despre Choe Bu (최부)

Choe Bu(최부) 1454-1504 a fost un scriitor al dinastiei Joseon (1392-1910). Este foarte cunoscut pentru calatoriile sale in China din februarie pana in iulie 1488, in timpul dinastiei Ming (1368-1644). El a fost izgonit de la instanta Joseon in 1498 si executat in 1504 in timpul celor doua epurari politice. Oricum, in 1506 a fost exonerat si i s-au dat onoruri postmortem de catre instanta Joseon. 

Conturile jurnalului cu calatoriile sale au devenit larg printate in secolul XVI atat in Korea cat si in Japoinia. Istoricii moderni au utilizat si lucrarile scrise, din moment ce jurnalul de calatorie ofera o perspectiva unica asupra culturii chineze din secolul XV si informatii valabile asupra oraselor chinezasti si diferentelelor regionale. Atidudinile si opiniile exprimate in ceea ce a scris reprezinta intr-o parte punctele de vedere si opiniile a literaturii coreene confuciene a secolului XV, care a privit cultura chineza ca fiind compatibila si semanatoare cu a lor. Descrierea sa a oraselor, oamenilor, obiceiuri, bucatarii, si comertul maritim de-a lungul marelui canal al Chinei prevede introspectie in viata de zi cu zi a Chinei si cat de diferit este nordul de sudul Chinei in timpul secolului XV. 
Cariera oficiala
Choe Bu s-a nascut in anul 1454 in orasul prefectural Jallanam-do al Naju.A trecut examenele jinsa in 1477 care a fost o examinare atat de joasa incat nu si-a putut asigura un post in guvern; mai de graba i-a permis inrolarea in academia Nationala sau Seonggyungwan unde a putut studia  mai departe pentru examenele mungwa. In timpul pregatirii pentru examene a studiat 5 clasici precum multi studenti confuciei au facut-o de secole, dar a mai invatat si accentul pus pe cele 4 Carti ale lui Zhu Xi (1130-1200) care a fost in linie cu prima doctrina neo-conficiana acceptata educatia chinezeasca in timpul mijlocului secolului XIII. A trecut primul examen militar in 1482 si a doua in 1486, calificandu-se imediat pentru un post in guvern. A obtinut posturi in libraria Hodang, munca de birou, si academia Nationala; a obtinut si posturi ce implica militaria. Punctul culminant al carierei sale a fost promovarea ca si ministru al Directiei si ceremoniilor in capitala, un birou distins. In 1487 a fost trimis la Jeju pentru a verifica registrele de sclavi scapati de pe continent.

Moartea


Choe a devenit o victima a epurarii politice la instanta, a fost biciuit de catre factiunea rivala care a castigat putere si exilat in Tancheon in nord in 1498 in timpul Primei Epurari de Literati in timpul domniei despotice a lui Yeonsangun (1494–1506). Choe a fost in cele din urma executat in 1504 in timpul celei de-a 2-a epurari a literatilor. Cu toate acestea, el a fost exonerat dupa moarte si i-au fost date onoruri postmortem de instanta Joseon in 1506 cu retrogradarea si exilul lui Yeonsangun si ridicarea fratelui sau jumatate Jungjong (1506–1544) la tron.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu